© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Familjen Nyströms gård skapade den rätta inramningen för en countryfestival.

Familjen Nyström har ett intresse för westernmiljöer och varit med och byggt upp indianbyar och små westernstäder lite överallt i Europa. I den lilla butiken rymdes en hel del rekvisita för hågade, som kände ett behov av att smycka den egna gillestugan. Allt från cowboyhattar till replikor av gamla colt revolvrar. Kent Nyström var själv med att bygga upp westernstaden High Chaparral i Småland med salooner, montrar och rekvisita för över 25 år sedan.

Festivalen startade redan på onsdagen den 9 augusti och pågick ända fram till söndagen den 13 augusti. Ditresta campade på området, men när vi kom fram på söndagskvällen hade de flesta husvagnar och husbilar lämnat området.

En av de medverkande arrangörerna berättade om en fantastisk vecka med, för ovanlighetens skull, vackert väder utan regn. Söndagen inleddes dock med regn vilket säkert var en av anledningarna till att många campare lämnade, men det klarnade upp och blev en helt magisk kväll.

J P Harris & The Tough Choices

Jag är ingen countryfantast direkt, men har förstått att JP Harris är lite av en ikon inom genren. Större kan det ju inte bli inom genren, skrev Rootsy Music i samband med att årets spelningar i Skandinavien släpptes.

J.P. Harris is the real deal. This ain't your glam country music, with rhinestones and glitter and man-perms. He's an ex-gutter punk road warrior making down-home American honky tonk, the way it should be, from both the heart and the bottom of a whiskey bottle, publicerat i Esquire.

The Tough Choices, antyder att det inte var helt lätt att välja ut vem som skulle följa med på denna Europaturné. Resultatet blev lysande med riktigt duktiga musiker. Miss Tess är själv en lovande stjärna på countryhimlen, som inte bara behärskar basintrumentet till fullo, utan även har en ljuv stämma, som fint kopletterar JP:s röst. Från sitt band The Talkbacks tog hon med sig steelgitarristen, Smokin‘ Brett Resnick, som verkligen imponerade.

Det traditionella hönsnätet ersattes finurligt av gårdens permanenta Gunnebostängsel, men det var aldrig aktuellt att kasta någonting mot scenen.

Honky Tonk Music!

Bandet bjöd på en varierad show där de snabba bluegrass-låtarna fick mig att gunga med och njuta extra mycket. Hela repertoaren är, inklusive de lite smörigare låtarna, avklädda och känns genuina. Luktar stall med smak av den Amerikanska söderns oputsade vardag. Honky Tonk utan glitter och glamour.

Eftersom jag själv spelar gitarr kikade jag lite extra på gitarristen Marc Sloan. Underbar taktkänsla och ett fantastiskt fingerpicking. Jag berömde honom efter giget och sa att jag alltid imponerats av Marc Knopfler, men nu fått en ny förebild. Det gillade han.

Gitarrduellerna

Bataljerna mellan Smokin‘ Brett Resnick på steelguitar och gitarristen Marc Sloan var många och helt underbara uppvisningar.

Amerikanska countrystjärnor i Nordiskt ljus

Innan det var dags för musikerna från Nashville att dra vidare för morgondagens spelning i Örebro fick jag några bilder vid turnébussen och en liten pratstund. Ett härligt gäng som inte räds de små scenerna och spelningar som denna med en liten dedikerad publik. I slutet av månaden, efter några gig i Tyskland, skulle de flyga hem, avsluta turnén och återvända till vardagen i Nashville. För Miss Tess och gitarristen Mark Sloan innebär det en återgång till arbetet med sina personliga karriärer och ett åtminstone temporärt avslut på samarbetet med JP Harris.

Jag fick uppfattningen att Miss Tess, som spåtts en lysande karriär inom streetcountry, med influenser i jazz och varité, såg engagemanget i The Tough Choices lite som en praktikplats, för att få inspiration och hitta den ursprungliga Country & Western känslan, som hon sedan kan använda i sitt egna skapande. Jag ställde frågan till henne hur hon tyckte att det var att från att vara frontfigur förflyttas till att bara vara en i bandet. Svaret blev lite svävande kanske beroende på att jag var otydlig med mina antydningar: - It´s just fun, sa hon och bytte till sina vanliga glasögon.

Cash Is King

Bandet från Skutskär som bildades som en kul grej, men som snabbt fick en publik som ville ha mer.

Mitt första möte med bandet var 2013 i stora gasklockan i Gävle.

San Quentin I hate every inch of you...

Handlar det inte om fängelser, så handlar det om tåg. Metaforer som fängslande och på väg tillsammans med massor av kärlek sammanfattar ganska bra vad det handlar om. Den hängivna kärleken till Johnny Cash kan inte missförstås.

JP Harris och hans vänner stannade en stund för att lyssna på sina Svenska kollegor.

Bandet förmedlade spelglädje och värme i den svala augustinatten till den trogna och lätträknade publiken...

...en bedrift de ska ha en stor eloge för.

Det verkar som de är på gång och hade faktiskt en spelning redan tidigare i sommar under Classic Car Week i Rättvik.

Samtidigt pågår parallella projekt för några av bandmedlemmarna. Michaela tillsammans med gitarristen Markus Cannonball Odby släppte nyligen en platta tillsammans med ett gäng musiker under artistnamnet Fami, som antyder en viss familjär anknytning.

Huruvida fansen får sin beskärda del av Cash Is King får framtiden utvisa.

På slutet fick Michaela Sunshine låna cowboyhatten till min och kamerans förtjusning.

Fick en liten pratstund med Danne (Danny Boy) och Michaela (Miss Sunshine) innan jag styrde hemmåt i sensommarnatten.

7 maj 2011 skrev Lisa Pehrsdotter i Arbetarbladet; Cash Is King tackar för sig, men Danne menade att bandet egentligen aldrig upplösts helt och hållet, men att livet har många överraskningar, som förändrar prioriteringar och fokus. Jag frågade om bandet var igång igen eller om detta bara var en engångsföreteelse, som konserten i gasklockan i Gävle 2013, då bandet återförenades efter några års uppehåll.

- Flera av oss fick barn och det blev svårt att ge bandet fullt fokus, nu är det annorlunda och vi är igång igen,
sa Danne, som egentligen heter Dan Königsson.

Basisten, Micke Eriksson (Handsome Mike), sa i intervjun med Lisa Pehrsdotter 2011:
– Det blir väl en reunion om tio år. Nej för fan skriv inte det. Men man ska aldrig säga aldrig.

Kanske hade det återförenade bandet förtjänat en större uppslutning av fansen än vad som mötte dem här, men några av de trognaste var ändå på plats och spelglädjen lovar gott för framtiden. Klockan nio en söndagskväll i mitten av augusti, kanske semesterns sista skälvande timmar för många, är kanske inte en optimal speltid, åtminstone lite ovanlig som Danne uttryckte det.

Tack för i år!

Micke Finell, Rock Around The Clock Productions, tackade den tappra skaran i publiken, som trotsade kylan och var med till sista bandet, Cash Is King, tackat för sig. Han lovade en minst lika häftig festival nästa år och berättade att arbetet med bokningar redan var i full gång.

I våras, 2017-04-15, skrev Christer Bergström en artikel i Uppsala Nya Tidning om Micke och hans nya sommarsatsning på Nyströms gård mellan Älvkarleby och Skutskär:

Här samlar han gig som tidigare varit spridda på olika spelplatser i bygden. Stallet blir något av musikens mecka i Norduppland. Här mixas gammal hederlig logdans, country och rock´n´roll.

– Alla bitar har fallit på plats. Jag är verkligen glad över att använda den här gamla kulturbyggnaden, det gamla stallet som en gång i tiden hörde till bruket, som spelplats, säger Micke Finell när han visar runt.

Det är familjen Nyströms som bor i Tegelbruket utanför Skutskär som äger stallet och tidigare använt det som designstudio i arbetet att skapa indian- och westernmiljöer. Familjen Nyström har byggt indianbyar och små westernstäder lite överallt i Europa, gjort dekorer, rekvisita och hantverk i vitt skilda sammanhang, inte minst till krogar, artister, muséer och inom filmbranschen. Kent Nyström var själv med att bygga upp westernstaden High Chaparral i Småland med salooner, montrar och rekvisita för över 25 år sedan.

Micke Finell tackar och tar emot; westernrekvisita och miljön i stallet sitter som en smäck till mycket av den musik som kommer att spelas här i sommar. Han flyttar den fem dagar långa countryfestivalen Pickadoll från Laxön hit till stallet och blåser nytt liv i logdansen.

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017